Иначе

Различната медия

Лице в лице с маската

Цветозар Цачев

През изминалите седмици се разгоря сериозен дебат за името на заболяването, предизвикало световната пандемия, която засегна и нашата страна. Настоящото COVID -19, дадено от СЗО със съображението да се избегне стигматизация, бе активно заменено с ‘Вируса от Ухан’ или ‘Китайския вирус’. Не без основателни съображения, разбира се.

Науката от доста време активно наименова нови патогени и заболявания на областите, в които те са  се появили. Такива примери не са малко: “Зика – вирус” –  на гората Зика, “Ебола” – на река “Ебола”, “Хантавирус” – на река Хантан, “Испански Грип”, “Лаймска болест” – на крайбрежен град в Кънектикът, САЩ.

Ако пренесем тази традиция и към медицинските присобления, то едно от тях, станало вече неизменна част от ежедневието ни, а именно ‘медицинската респираторна маска’,  би следвало да се нарича “манджурска (китайска) респираторна маска”. Историята на възникване на ‘респираторната маска’ е увлекателна и поучителна. А е добре да знаем и това от къде и как се е появил нашият най-добър приятел в ежедневната борба с пандемията. 

Преди около 110 години част от територията на днешен Китай –  областта, наречена Манджурия, е обхваната от чумна епидемия. Епохата, в която се случва това, се характеризира със сериозен напредък както в областта на техниката, така и в медицината. Шестнадесет години по-рано – през1894 г. – френският бактериолог Александър Йерсин доказва патогена във формата на бактерията Yersinia Pestis, наименована в негова чест, а две години след него Паул-Луи Симон доказва ролята на бълхите в пренасянето на патогена. 

Манджурската чумна епидемия е част от т. нар. 3-та чумна епидемия, обхванала Европа. Характерно за нея е, че както при всяка такава епидемия, заболяването протича в две форми: белодробна и бубонна. Специфичното за формата, обхванала Манджурия, е, че тя е почти изцяло белодробна. В битката за овладяването ѝ вземат участие всички изявени медици от онова време. Сред тях е и д-р Wu Lien-teh. Когато е повикан да помага, той тъкмо е завършил обучението си във водещи европейски клиники във Франция и Германия. Д-р Wu е част от многонационален екип от специалисти, събран в резултат на усилието на управляващата Китай династия Куинг за справяне с епидемията.


източник: United States Library of Congress

Роден в Китайска Малайзия и прекалено млад за отговорността, която му се пада да носи, той бързо е дискриминиран от именитите си европейски, руски и японски колеги. Това обаче не му попречило да определи съвсем правилно, че формата на заболяването, обхванала Манджурия, е “белодробната” разновидност  и основният механизъм на предаването е ‘въздушно-капковият път”. По онова време “въздушно-капковият път” на предаване не бил все още доказан и приет сред медицинската общественост. Затова основно значение за разпространението на болестите се отдавало на плъховете. Д-р Wu не се отказва от теорията си и предлага логичното решение за покриване на носа  и устата с тъкан под формата на маска.  

Известно е, че първото споменаване на респираторните маски датира от 1897 г., когато е описана употребата им при хирургични манипулации. До 1910 г. обаче никой не е предполагал практичното им значение при използването сред голяма популация хора. До тогава съществували и различни разновидности на приспособлението. Това, което прави революционна иновацията на д-р Wu, е разбирането му, че респираторните маски трябва да бъдат за еднократна употреба, за да се гарантира ефективността им.

 Колегите му не приемат неговите дедуктивни заключения и някои от тях открито им се противопоставят. Един от тях е френският лекар д-р Джералд Месни. Той открито опонира на  теорията на д-р Wu и демонстративно отказва да носи респираторна маска. За съжаление това негативно отношение към откритието на китайския му колега води до заболяването на д-р Месни, завършило с летален изход.   

Епохата съвпада и с друга иновация, която има съществено значение за налагането на респираторната маска на д-р Wu като стандарт за епидемиологичния контрол на инфекции, предавани по въздушно-капков път. Това е усъвършенстването на технологията на печатането на вестници и все по-широката им достъпност. Те вече можели да публикуват и фотографии. Факт, предполагащ промяна в стила на изразните средства. Манджурската чумна епидемия е на практика първата, която е широко отразена в медиите. Съперничеството между д-р Wu и д-р Месни е детайлно проследено, и снимките на хора, носещи прототип на респираторна маска за еднократна употреба, обикалят целия свят.   

Кончината на д-р Месни окончателно накланя везните в полза на теорията на д-р Wu  за предаването на патогена по въздушно-капков път. В резултат на въвеждането на респираторната маска, епидемията е овладяна за 7 месеца. 

Като част от борбата с тази епидемия за първи път са изпробвани и се утвърждават като ефективни следните мерки: ограничаване на пътуванията, изолиране на болните и предполагаемо болните, организиране на усилията на цялата медицинска система на територията, обхваната от епидемията.

Грипната епидемия от 1918 г. кара хората да си спомнят за откритието на д-р Wu и да го включат в усилията си за овладяване на заболяването, окончателно налагайки респираторната маска като средство за епидемиологичен контрол.   

В началото на настоящата пандемия Световната здравна организация излезе с противоречиви твърдения относно нуждата от носенето на респираторна маска от здрави хора. Тези твърдения се основаваха предимно на съображението им, че количествата респираторни маски са ограничени и носенето на маска от здрави хора е безсмислено, ако такива не могат да бъдат осигурени и за медицинския персонал. След осигуряването на достатъчни количества за медицинските специалисти СЗО ревизираха препоръката и в момента не отричат противоепидемиологичното значение на носенето на респираторните маски от хората в условията на пандемия, причинена от агент, предаван по въздушно-капков път. На практика ефектът е особено изразен, ако почти всички носят респираторна маска :

В епохата на д-р Wu маските са правени от подръчни материали, в съвременния свят обаче съществуват стандарти на различните по-големи медицински асоциации, които целят да опосредстват информирания избор при инвестиция в това предпазно средство. По-долу сме поместили полезна таблица, изясняваща значението на основните абревиатури, които може да срещнете.  

източник: www.smartairfilters.com

В резултат на пандемията и усилието на всички ни в борбата с нея все по-често ще срещаме хора с маски. Това може първоначално да ни стресне, защото без да виждаме лицето на човек трудно можем да прочетем емоциите му. А това ни кара да се чувстваме несигурни. Маската обаче постепенно ще се превърне в знак на солидарност, защото е ясен сигнал, че човекът зад нея е направил явно усилие за здравето и благополучието на всички останали.

Идеята за статията е заимствана от следния източник: https://99percentinvisible.org/episode/masking-for-a-friend/

%d блогъра харесват това: