Иначе

Различната медия

CUT|КЪТ

На 3 юли три художнички представиха техния първи съвместен проект – първия брой на зийн CUT|КЪТ. 

Авторите са Деница Милушева, която в момента завършва своята докторантура във ВТУ в катедра “Скулптура”, Милена Симеонова, аниматор и автор на комикс книги, които издава сама под заглавието All My Lives, и Весислава Желева, която след като живя почти десет години в Англия се завърна в родната си страна и през януари имаше участие в изложбата Арт Старт 2020. 

Общото звено между трите е общността около Клуб ТАМ – пространство за социални и културни събития. Деница е част от екипа на ТАМ, а през изминалия сезон Милена няколко пъти организира събития във формата  Drink&Draw. Весислава кандидатства за обявената през лятото на 2019 г. стажантска програма “Медийни комуникации” и успешната ѝ кандидатура предопредели нейното решение да заживее във Велико Търново. Деница и Весислава организират в ТАМ и социалното събитие “Тя във Велико Търново”, част от инициативата “Тя в…” на Академия “Екатерина Каравелова”, а Милена е създател на визуалната идентичност на събитието в старата столица.
 
От тях разбираме, че идеята за проекта се ражда през зимата на 2019, след като авторите разговарят помежду си за малкото съществуващи пространства за (себе)изява и пустеещите места в града. Желанието им е чрез артистични инструменти да започнат своеобразен разговор с хората около себе си, като споделят своите виждания по различни теми с надеждата това да активизира общността около тях за диалог.

По това време Български фонд за жените обявява покана за набиране на участници в програмата им за общностно развитие. Водещата цел на програмата е да популяризира и подпомогне неформалното включване и обединение на гражданите в разрешаването на обществени проблеми, останали встрани от държавната подкрепа. Деница изпраща своята идея и е една от двайсетте одобрени за участие. Тя преминава през обучение, насочено към развиване на умения за изграждане и организиране на общности и получава стипендия за реализация на проекта.

В светлината на развилата се обстановка около пандемията авторите решават да изместят фокуса на първото издание, но остава стремежът да запазят първоначалната цел за провокиране на диалог. Затова първият брой на CUT|КЪТ се занимава с промените в усещането за град/квартал/дом по време на изолация.

Какво е зийн? Идва от английското magazine и е вид книжно издание, най-често с некомерсиална цел, създадено с оригинални или адаптирани текст и изображения, размножено на копирна машина и разпространявано безплатно или срещу минимална сума. Създаването на зийнове в повечето случаи служи за себеизразяване и като начин за споделяне на интересите и идеите на авторите. Според Деница, Милена и Весислава този формат отговаря на техните нужди и позволява включването и обединяването на участниците в книжката. CUT|КЪТ е направен изцяло на ръка в ограничен тираж от 50 броя. В първия брой участие са взели 20 души от кръга на авторите. Съдържанието балансира микс от изображения и текст от авторите, сътрудниците и гостите на броя. Разбрахме, че участниците са били поканени да попълнят “дигитален лексикон”, като част от процеса по създаването на съдържанието, след което са имали възможност да изпълнят специално създадени за проекта  инструкции, вдъхновени от Джонатан Бъроуз.(Наръчник на хореографа. Дж. Бъроуз, изд. Метеор) Това превръща зийна не само в пространство за споделяне, но и провокация за действие или изява от всеки, независимо дали е артист или не. 

Представянето на първия брои се случи в Клуба на дейците на културата във Велико Търново и беше посетено както от местни хора, така и от гости от други градове. Всички имаха възможност да се сдобият с първия брой и да се насладят на музикалната селекция на Sofort (София Атансчева). На представянето авторите на проекта споделиха, че биха искали да развият темата за стария град и пустеещите места в него в следващия брой,  по който планират да работят през есента. Също ни споделиха, че искат чрез нашата медия да отправят благодарността си към всички участници в първия брой, а това са Александра Гричанлийская, Илза Христова, Даниела Фендулова, Дарина Колева, Ивайло Драганов, Фатме Исмаилова, Галин Попов, Ларс Нордби, Стоян Илиев, Ивет Тодорова, Ганчо Ганчев, Мартина Йорданова, Славена Симеонова, Боян Манчев и Виолета Апостолова. 

Авторите на CUT|КЪТ са отворени към предложения за бъдещи теми на изданието, свързани с Велико Търново и региона. Можете да им пишете на cut.zine.vt@gmail.com или да ги намерите в Instagram @cut_kut

%d блогъра харесват това: